Wanneer moet je eieren en paaskoekjes zegenen

Pasen is een van de meest gerespecteerde christelijke feestdagen. Het wordt geassocieerd met een groot aantal verschillende riten en tradities. Traditioneel gaan mensen naar de kerk om een ​​paasmandje met voedsel in te zegenen. Waarom zo routine? Wanneer moet je dit doen en wat moet je in de paasmandje doen? Veel christenen staan ​​voor deze vragen, dus laten we proberen ze te beantwoorden..

heiliging

traditie

Pasen is de perfecte dag om te bidden en gemeenschap te nemen. Tegenwoordig nemen weinig mensen de communie, de meeste geven er de voorkeur aan om de paasmandje te wijden..

En de kerk verwelkomt het ook, omdat het eten van het heilige voedsel de mensen zal herinneren aan hun spirituele missie, aan de gemeenschap met het ware Pasen van Christus..

Dit is de symbolische conclusie van de grote post. Na thuiskomst kunnen mensen op de tafel van de natuur gaan zitten, waarin ze zich beperken tot Pasen.

Wanneer licht gebak en eieren voor Pasen?

wanneer освящать

De meeste mensen doen dit in de nacht van zaterdag tot zondag. Volgens christelijke regels kan dit echter worden gestart op zaterdag, na de ochtendliturgie en tot 9 uur ‘s avonds. Het is toegestaan ​​om toe te wijden om naar de kerk te komen voor de toewijding van voedsel en zondag.

Op zaterdag komen er maar weinig mensen naar de kerk, dus iedereen die wil heeft de gelegenheid niet alleen om voedsel te wijden, maar ook om de lijkwade te vereren, naar de zang van Pasen te luisteren en in de tempel te bidden..

Wat kan er nog meer in het paasmandje worden gedaan??

Eieren en paaskoekjes zijn niet de enige dingen die in de paasmandje kunnen worden gedaan. Volgens kerktradities kunnen dergelijke producten geheiligd worden:

  • zout. Dit is een symbool van rijkdom, dus mensen hebben het lang verlicht. Het is ook een talisman die mensen het hele jaar door beschermt tegen onvriendelijke mensen en problemen. Zout wordt traditioneel bereid op donderdag en op zaterdag of zondag alleen licht;
  • mierikswortel. Het is een symbool van de onverwoestbare geest. Er is een legende dat ze probeerden Jezus Christus te sturen met mierikswortelwortels. In die tijd werd het vanwege zijn specifieke smaak als giftig beschouwd. De gewijde wortel van mierikswortel zal geloof in een persoon inboezemen, dus het moet in de paasmandje worden gezet;
  • vlees. Bloedproducten kunnen niet in de kerk worden gebracht, maar worstjes, ham, verschillende gerookte vleessoorten kunnen worden ingewijd;
  • wijn. De kerk mag alleen Cahors toewijden. Deze drank wordt gebruikt in kerkrituelen, dus de kerk verwelkomt zijn aanwezigheid in de paasmandje. Alle andere alcoholische dranken moeten thuis worden achtergelaten..

Je kunt de paasmandje compleet maken met kaarsen, evergreens, paashanddoeken.

Toewijding van paaskoekjes in tempels

Op feestdagen en op feestdagen is de kerk voor iedereen toegankelijk. Iedereen kan hier komen, bidden, voedsel heiligen en luisteren naar kerkliederen. Voor paasmanden in de kerk zet een speciale tafel..

Dit voedsel wordt gezet door mensen die aanwezig zijn in de dienst, luisterend naar de gezangen. De tafel met traktaties is eerst geheiligd. De priester sprenkelt ze met heilig water en feliciteert mensen met de heldere vakantie..

Daarna gaat de priester uit en heiligt het voedsel van degenen die niet aanwezig waren bij de dienst..

Wat je moet weten

Er zijn weinig regels die moeten worden gevolgd in de kerk tijdens de toewijding van voedsel. Maar alle parochianen zouden ze moeten kennen:

  1. Als je kaarsen hebt meegenomen, steek je ze in de cake van Pasen en steek je ze aan voordat de dienst begint..
  2. Op de groetvader: “Christus is opgestaan”, moet u noodzakelijkerwijs antwoorden: “waarlijk opgestaan”.
  3. Tijdens de overgangsrite is het noodzakelijk om te zwijgen. Je kunt het gebed voor jezelf herhalen.

Tips voor een notitie

de eieren

  1. Producten die in de kerk zijn ingewijd, mogen niet worden weggegooid. Als je veel lekkers hebt, en je begrijpt dat je geen tijd hebt om ze allemaal op te eten, is het beter om ze naar je vrienden te distribueren, weet je, gewoon mensen in nood.
  2. In de kerk kun je geen geld en andere dingen van materiële waarde consecreren..
  3. Het is niet nodig om de paasmandje naar de top te vullen. Vergeet niet dat Pasen een viering van de ziel is. Stapel producten niet op een chaotische manier op elkaar, behandel uw inhoud met respect.
vetHoe je paascake kookt volgens het kloosterrecept, lees ons artikel..

En u kent het verhaal waarom Pasen-cakes met Pasen worden gebakken – lees hier over en andere tradities in ons artikel..

Lees hoe je alexandrisch deeg voor kulich maakt in ons recept..

Vraag antwoord

Wat te dragen met de kerk?

Volgens kerkelijke regels moet een vrouw die van plan is naar de kerk te komen zich niet helder kleden, maar een lichte make-up toepassen. Je moet je zo bescheiden mogelijk kleden: een gemiddelde of lange rok, een gesloten blouse, een sjaal of een hoofddoek. Maar mannen tijdens een bezoek aan de tempel moeten de hoofdbedekking verwijderen.

Wanneer u taarten moet bakken en eieren moet schilderen?

Volgens de kerktradities moet dit gedaan worden op Pure Thursday, na de dienst die aan deze dag is opgedragen, en de communie. De meeste mensen geven er de voorkeur aan het op vrijdag te doen, maar op deze dag is het beter om geen binnenlandse problemen aan te pakken..

Moet ik de rituelen volgen tijdens het bereiden van cakes en eieren?

Nee, de kerk verwelkomt geen riten en rituelen. Het enige dat je kunt doen is bidden en om Gods zegen vragen..

Kunnen niet-gedoopte mensen voedsel heiligen??

Ja dat kunnen ze. De kerk staat open voor iedereen die wil deelnemen aan de eredienst en de toewijding van voedsel. Het enige dat de kerk niet toestaat om niet-gedoopte mensen te maken, is door gemeenschap te nemen..

Wat zou op de vakantietafel moeten staan?

Na de paasdienst kun je allerlei soorten voedsel op tafel leggen. We mogen echter niet vergeten dat de producten met mate moeten zijn. Als u aan het vasten bent, hoeft u niet op voedsel te “springen”. Te veel eten kan maagproblemen veroorzaken.

Moet iedereen voedsel in de kerk heiligen?

Nee, niet alles. De kerk roept om het naar wens te doen. Als je dit niet wilt doen of als je het niet doet, hoef je niet naar de tempel te komen, naar de gezangen te luisteren en voedsel te wijden..

Wat te doen met kaarsen na de dienst?

Kaarsen moeten in de tempel worden achtergelaten, waar ze uitbranden. Je kunt ze niet mee naar huis nemen. Dit kan alleen gedaan worden op Pure Thursday, wanneer na het lezen van het Evangelie de kaarsen gedoofd moeten zijn..

Is het nodig om eten mee te nemen naar de Liturgie of is het beter om het later te doen?

Producten die je in de kerk wilt toewijden, moet je meteen meenemen. Je kunt alleen eieren en cake meenemen. Wanneer u thuiskomt, plaatst u ze naast andere producten zodat ze ook worden ingewijd..

Wanneer je zijn vasten met Pasen moet breken?

Chatter is de eerste maaltijd na het einde van het vasten. Het vindt plaats na het avondmaal en de liturgie. Als u ‘s nachts in de Liturgie aanwezig was, kunt u onmiddellijk bij thuiskomst de paasmaaltijd beginnen. Als je niet in staat was om naar de kerk te gaan, dan moet je je vasten verbreken wanneer de liturgie eindigt.

Naar de kerk gaan en de tradities van Pasen naleven, mag niet worden gedwongen, maar naar believen. Alleen in dit geval zal het u ten goede komen. Heiliging van voedsel is een traditie die onze mensen eren en proberen te respecteren..

Maar als je niet naar de kerk kon gaan en de paasmand kon toewijden, bid dan gewoon en vraag om Gods zegen. God is genadig en hoort iedereen die hem aanspreekt met oprechte ingevingen.

Loading...